Formularz kontaktowy

    Formularz kontaktowy to szybka i wygodna forma uzyskania informacji. Wypełnij poniższe pola i oczekuj odpowiedzi.

    Aronia – polski Superfood

    Status Aronii jako Superfood w dużej mierze wynika z jej bardzo silnych właściwości antyoksydacyjnych. Owoce Aronii mają najwyższą zdolność antyoksydacyjną wśród innych owoców ocenianych do tej pory pod tym kątem. Polskie badania nad właściwościami Aronii czarnoowocowej opublikowane w 2005 wykazały, że proantocyjany polimerowe i antocyjany są dominującą grupą związków fenolowych. Polimerowe proantocyjany występują również w herbacie i czerwonym winie, natomiast Aronia czarnoowocowa słynie z wysokiego stężenia antocyjanów. Przeciwutleniacze służą do ochrony przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak nowotwory i choroby serca. Spowalniają również proces starzenia i są również ważnym składnikiem diety przeciwzmarszczkowej, ponieważ pomagają chronić skórę przed szkodliwym wpływem zanieczyszczeń środowiska, dymem tytoniowym, promieniowaniem ultrafioletowym i innymi czynnikami środowiskowymi, które narażają organizm na szkodliwe działanie wolnych rodników. Ze względu na dużą zawartość związków fenolowych - w porównaniu do innych owoców jagodowych - badanie pojemności antyoksydacyjnej (ORAC) pokazuje, że owoce Aronii mają większą zdolność antyoksydacyjną niż inne badane owoce jagodowe; Owoce Aronii mają ORAC 158.2-160.2 (równoważ troloksu) i przy założeniu, że poziom 160 to 100%, to:

    • Owoce Czarnego bzu mają 90% siły działania,
    • Rabbiteye Blueberry 77% siły działania,
    • Borówka brusznica 40-55% siły działania,
    • Borówka wysoka 9-37.5% siły działania,
    • Czarna porzeczka - 35% siły działania,
    • Truskawki na 9-13% siły działania,
    • Maliny 13% siły działania,
    • Żurawina na 6-11% siły działania,
    • Winorośl właściwa 2-5% siły działania.

    Na podstawie USDA Database for the Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) of Selected Foods, Release 2, David B. Haytowitz, Seema Bhagwat.